Heidetoernooi

Jonge judoka’s fier overeind in Ede

Zaterdag 4 juni j.l. stonden er 15 Baarnse judoka’s op de tatami in Ede. Daar werd het jaarlijkse internationale heidetoernooi afgewerkt. Met iets meer dan 800 deelnemers uit 6 verschillende landen stond de judoka’s van Budofit een zware taak te wachten.
Er werd gewerkt in een poule systeem met kruisfinales, wat wil zeggen dat de nummers 1 en 2 uit elke poule een ronde verder gaan. Na de poule kan elke wedstrijd het einde van het toernooi betekenen.

De eerste ronde stond al om 9 uur op het programma en daarin kwamen maar liefst 4 debutanten uit. De spanning was groot bij al deze judoka’s omdat ze niet eerder op een toernooi waren geweest van deze omvang, maar ieder van hen was er meer dan klaar voor.

Thijs Spilt begon zijn toernooi met een mooie overwinning waarin hij twee keer een prachtige waza-ari maakte. Zijn tweede wedstrijd ging lang gelijk op, maar ging nipt verloren met een yuko. In zijn derde en laatste wedstrijd was Thijs volledig de baas, maar kon niet tot scoren komen. Na een klein foutje belandde hij helaas in de houdgreep en zat het toernooi erop voor Thijs.
Matthijs van Klooster won zijn eerste wedstrijd door middel van twee snoeiharde heupworpen en ook zijn tweede wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen. Binnen slechts drie seconden lag zijn tegenstander al vol op de rug. In de kwartfinale die daarna volgde was Matthijs gelijkwaardig aan zijn tegenstander, maar kwam hij in een houdgreep terecht en werd uitgeschakeld.
Victor Hoogendoorn begon met een overtuigende overwinning, verloor zijn tweede wedstrijd ongelukkig en won terecht zijn derde en laatste partij in de poule op beslissing van de scheidsrechter. In de kwartfinale kwam hij net als zijn trainingsmaatje Matthijs in de houdgreep en moest Victor afscheid nemen van het toernooi.
Thijs van Slooten won zijn eerste wedstrijd met overmacht, maar verloor helaas zijn tweede partij van een sterke tegenstander. Zijn derde en laatste partij ging lang gelijk op en met het kleinste verschil (shido) werd deze partij gewonnen door Thijs. Dit betekende een schitterende tweede plaats.
Stijn van Slooten had zijn zinnen gezet op de hoogste trede van het podium en de ene partij duurde nog korter dan de andere. Niemand kon het Stijn ook maar enigszins moeilijk maken in zijn klasse en vijf overwinningen op een rij resulteerde uiteindelijk in het goud.


Om 10:45 stonden de dames op het programma en met slechts twee deelnemers namens Budofit kon coach Sjoerd Ankone wat makkelijker het overzicht bewaren.
Jet van Geytenbeek werd in een plus categorie (+57kg) ingedeeld waarin het niveau erg dicht bij elkaar lag. De eerste ronde trof ze meteen de halve finalist van het NK van dit seizoen. Na een pittige strijd belandde Jet in de houdgreep. Haar tweede partij maakte Jet het zichzelf onnodig zwaar tegen een lange tegenstander. Pas in de laatste 40 seconden kwamen er twee goede schouderworpen uit waarmee ze de partij naar zich toe trok. De derde pot kon heel lang twee kanten op, maar ging met het kleinst mogelijke verschil (shido) verloren. Jet was daarmee uitgeschakeld.
Florien van de Heuvel verloor haar eerste wedstrijd tegen de latere kampioene, een zeer sterke judoka. Haar tweede wedstrijd wist ze te beslissen met een mooie heupworp waardoor ze tweede werd in haar poule. In de kwartfinale trof ze een tegenstander die haar ook dwars zat op weg naar het NK dit jaar. Met twee yuko’s op het bord kwam Florien helaas in de houdgreep terecht en kon ze afscheid nemen van het toernooi.
Om 13:00 uur stonden er namens Budofit drie heren op de mat in verschillende leeftijdscategorieën.
Joris van de Heuvel begon met een nederlaag, maar wist zich in de partij daarna knap te herstellen door met ippon te winnen. Zijn derde partij ging verloren door een snoeiharde tani-o-toshi (sutemi). Door opgave van zijn eerste tegenstander mocht Joris toch door naar de kwartfinales. Hierin rekende hij overtuigend af met zijn eerste tegenstander. In de halve finale moest hij echter alsnog het hoofd buigen. Dit leverde Joris een mooie derde prijs op.
David Kroesbergen begon wat onwennig en verloor daardoor zijn eerste partij. Daarna begon hij zeer sterk te judoën en wist hij twee wedstrijden overtuigend te beslissen met o-soto-gari (beenworp). In de kwartfinale kwam hij net tekort waardoor hij een sterk toernooi helaas moest afsluiten zonder eremetaal.
Jaap Hop stond voor het eerst sinds oktober 2015 weer op de wedstrijdmat en mocht als eerstejaars -18 meteen aan de bak. Dat het ‘overleven’ zou worden had zijn coach hem al uitgelegd, maar Jaap wist na afloop van het toernooi pas wat dat zou betekenen. Jaap wist in zijn eerste twee partijen heel knap alle aanvallen van zijn tegenstanders af te slaan, waardoor zij niet konden scoren. Echter wordt verdedigend judo ‘afgestraft’ door de scheidsrechter waardoor deze partijen wel verloren gingen. In zijn vierde partij werd Jaap ongelukkig geraakt op een plek waar je als man zijnde niet geraakt wil worden. Dit was het einde van de partij en tevens toernooi voor hem.

De laatste ronde stond om 15:00 uur op het programma en daarin kwam nog vier judoka’s uit.
Delano Smith begon ongeïnspireerd aan zijn eerste wedstrijd, waardoor deze knullig verloren ging. Na een kleine peptalk van zijn vader en van zijn coach stond hij in zijn tweede partij zeer sterk te judoën. Helaas werden zijn inspanningen niet beloond met een overwinning en was daarmee uitgeschakeld.
Ronan Hazeu kon zaterdag helaas onvoldoende tegenstand bieden. Zijn eerste partij kwam hij in een zeer stevige houdgreep terecht waardoor deze verloren ging. In zijn tweede wedstrijd maakte een mooie schouderworp een einde aan zijn partij. Waarna hij in zijn laatste wedstrijd opnieuw in de houdgreep terecht kwam.
Storm van de Hoef stond in zijn eerste partij tegen zijn angstgegner, bood dapper weerstand, maar kon niet voorkomen dat de partij met ippon verloren ging. De tweede partij was hij dicht bij een overwinning, maar een alles of niets poging aan het einde van de partij werd overgenomen door zijn tegenstander. In de laatste wedstrijd, waarin Storm beter was dan zijn tegenstander, werd hij op de grond verrast door een verwurging. Storm moest aftikken en ging daarmee zonder overwinning naar huis.
Mylan van Essen toonde zich opnieuw een slowstarter. In zijn eerste twee wedstrijden was hij erg voorzichtig met zijn tegenstanders en deed, behalve stevig vastpakken, nauwelijks van zich spreken. De eerste twee wedstrijden gingen dan ook verloren. Een hevig teleurgestelde Mylan ging met het mes tussen de tanden voor zijn derde partij de mat op. Maar deze tegenstander bleek een maatje te sterk en nam Mylan in de houdgreep. Dit betekende einde toernooi voor hem.