6e Urenco toernooi

Budofit beleeft goede dag in Almelo

Zaterdag 1 april jl. stond het 6e internationale Urenco judotoernooi op het programma. Met een ploeg van maar liefst 13 man werd er afgereisd naar de indrukwekkend grote IISPA-hal in Almelo.

De eerste judoka’s werden al om 8 uur op de weegschaal werden verwacht in Almelo. Delano Smith en Stijn van Slooten mochten dus lekker vroeg op.

Delano startte erg solide. Met twee waza-ari’s en een stevige houdgreep won hij zijn eerste partij. Zijn tweede wedstrijd scoorde Delano opnieuw waza-ari voordat hij zijn tegenstander dwong tot opgave. In de halve finales werd terecht verloren van een sterke judoka, en de partij richting de bronzen medaillestrijd die daarop volgde werd helaas ook verloren.
Stijn startte direct tegen een gelijkwaardige tegenstander. Hij nam knap een goede inzet over en scoorde waza-ari, maar belandde in het daarop volgende grondgevecht in de houdgreep. De teleurstelling was groot. Echter wist hij zich knap te herpakken en won daarna nog drie wedstrijden. Met een mooie 3e plaats ging Stijn erg tevreden naar huis.

De tweede ronde was het de beurt aan Jaap Hop, David Kroesbergen, Mylan van Essen en de jarige Joris van den Heuvel.

Jaap stond op de mat tegen twee hele zware tegenstanders. Met name de eerste wedstrijd was er weinig te halen voor Jaap. Ondanks zijn inzet zat zijn toernooi er snel op.
Ook Mylan mocht na twee verlies partijen naar huis. Hoewel hij een sterke indruk maakte in beide wedstrijden kon hij net het verschil niet maken. Zeker is wel dat als hij deze lijn doortrekt, dat de overwinningen vanzelf komen.
David was wederom erg gespannen voorafgaand aan de wedstrijden. Zijn eerste partij leek in de tas toen David een verwurging aanzette en de tegenstander, maar een fout van de scheidsrechter maakte een eind aan zijn actie. Vervolgens ging de partij verloren wat de teleurstelling groot maakte. David herpakte zich goed en won daarna 2 partijen met schitterend aanvallend judo. De vierde wedstrijd nam hij een voorsprong van 2 waza-ari’s, maar moest hij aftikken toen hij een verwurging om zijn oren kreeg. Hiermee was ook David uitgeschakeld.
Joris stond op zijn verjaardag weer een heel sterk toernooi te draaien. Mede door een zeer bijzonder poule systeem moest hij een totaal van maar liefst 7 wedstrijden judoën. Hij werd in zijn poule eerste door drie wedstrijden op rij overtuigend te winnen. Daarna werden er 3 op een rij verloren, waardoor in zijn laatste wedstrijd slechts de 4e plaats te winnen viel. Deze werd op beslissing gewonnen en hij ontving voor zijn prestatie een mooie beker.

De derde ronde stonden Jet van Geytenbeek, Ronan Hazeu, Annabel Dirks en Florien van den Heuvel op de mat om de Baarnse eer te verdedigen.

Jet had geen topdag en verloor onnodig twee wedstrijden op een rij. In de -18 categorie wordt namelijk elk foutje direct afgestraft door je tegenstander. Helaas betekend dat direct einde toernooi.
Ronan verloor de eerste wedstrijd op een houdgreep (sankaku) en werd verwezen naar de herkansingen. Hierin won hij zijn eerste partij met een schitterende tani-o-toshi (sutemi). De partij daarna werd verloren van een lastige linksbenige tegenstander.
Annabel liet voor het eerst in lange tijd zien waartoe zij in staat is. Met het mes tussen de tanden legde zij haar eerste tegenstander stevig op de rug en wist de partij met verwurging te winnen. Helaas gingen, ondanks haar onvermoeibare inzet, de twee daarop volgende wedstrijden verloren.
Florien was geïnspireerd geraakt door het succes van haar broertje Joris en won alle wedstrijden. Met name de goed getimede o-uchi-gari (binnenwaartse haak) in de tweede wedstrijd was een lust voor het oog. Met veel trots mocht zij de eerste prijs in ontvangst nemen.

De vierde en laatste ronde was het aan Storm van de Hoef, Hannah Wildeman en Max Koopman om zich te laten zien.

Storm stond met zelfvertrouwen de warming-up te doen, maar vlak voor aanvang van het toernooi ging het mis. Hij blesseerde zich met het inzetten van een schouderworp en kon zich afmelden voor deelname. Dat is ongetwijfeld niet waarvoor hij naar Almelo was gekomen.
Max Koopman begon sterk en zette een score op het bord in zijn eerste wedstrijd. Helaas ging deze toch verloren met sankaku (verwurging). In de herkansingen wist hij met zijn handelsmerk, ko-uchi-maki-komi (binnenwaartse haak met meevallen), twee partijen knap te winnen. In zijn vierde wedstrijd trof hij een zeer gelouterde topjudoka die te sterk bleek en Max wist te verslaan.
Hannah begon zeer dominant, maar vergat aan te vallen. Dit kostte haar de wedstrijd. Vervolgens wist zij maar liefst drie wedstrijden op een rij te winnen, waardoor ze zich plaatste voor de strijd om het brons. Deze werd helaas verloren waardoor ze alsnog knap de 4e prijs in ontvangst mocht nemen.

Al met al zeer trots op deze judoka’s, die zich knap staande hielden op een internationaal topjudo toernooi. Veel gewonnen wedstrijden (20!), een sterke vechtlust en doorzettingsvermogen. Op het volgende toernooi.