Trots op Jet!

Knappe prestatie Jet van Geytenbeek op NK judo

Jet van Geytenbeek stond zaterdag 12 maart j.l. op de tatami op het Nederlands Kampioenschap judo tot 15 jaar.
Ditmaal gehouden in het enorme sportcomplex Omnisport in Apeldoorn, waar ook alle baanwielren wedstrijden worden
gehouden. Na haar 2e plaats op het districtskampioenschap van twee weken eerder in Ede was Jet dus geplaatst om
zich te meten met de nationale judotop tot 63 kilogram. In totaal stonden 19 judoka's uit alle windstreken in haar
categorie op de mat voor die felbegeerde titel. Er werd gestreden volgens het dubbele eliminatie systeem,
wat zoveel wil zeggen als: twee maal verliezen en je mag naar huis. Met een enkele nederlaag is brons nog het
maximaal haalbare, wat de spanning iedere wedstrijd bijna ondraagelijk maakt. Gelukkig had Jet de steun van familie,
vriendinnen en clubgenoten. Bijna 25 man publiek was naar Apeldoorn afgereisd om Jet een hart onder de riem te steken.

Het zat Jet in de loting niet mee. Als enige partij aan haar kant van het schema was ze niet vrijgeloot voor de eerste ronde. Wat betekend dat het goud voor Jet net even een wedstrijd verder weg is dan voor de meeste van haar tegenstanders. In de eerste wedstrijd moest Jet direct vol aan de bak. Met het mes tussen de tanden en de spanning voelbaar in de benen begon Jet fel aan haar partij. Ze nam het op tegen de nummer drie van het district Oost-Nederland. Helaas was het kaarsje tegen het einde van de partij zo goed als leeg, waarna haar tegenstander Jet vol op de rug kreeg. Teleurgesteld en wetende dat goud en zilver uit het zicht verdwenen waren, moest zij de knop omzetten om er toch maar het beste van te maken.

Haar tweede partij, in de herkansingen, trof Jet de kampioene van Limburg. Na een sterk begin leek het even of bij Jet de energie eruit was. Jet maakte een mooie combinatie en scoorde een yuko. In het grondgevecht dat daaruit volgde pakte Jet een stevige houdgreep vast die ze tandenknarsend vasthield tot de scheidsrechter ippon gaf. Wedstrijd gewonnen, door naar de volgende ronde.

De derde wedstrijd stond Jet tegen de nummer 2 van Noord-Holland. Een gelouterde judoka met internationale ervaring. Opnieuw begon Jet furieus aan de partij en haar tegenstander leek geen vat te krijgen op de dominantie van Jet. Met twee straffen op het bord wegens passiviteit leek Jet af te stevenen op een nieuwe overwinning. Helaas werd een poging om toch te scoren Jet fataal. Ze werd doorgestuurd op de rug en liep tegen een grote achterstand aan. In een alles of niets poging in de laatste 20 seconden overkwam het haar opnieuw. Jet was daarmee uitgeschakeld op een toernooi waaraan nog nooit iemand namens Budofit heeft deelgenomen. Dat op zich is al een medaille waard.
Budofit is dan ook trots op Jet en hoopt dat nog vele judoka's in de toekomst haar voorbeeld zullen volgen.