Henkidotoernooi

Budofit beleeft zilveren dag in Woerden

Zaterdag 10 december jl. stonden een 14-tal judoka’s uit Baarn op de tatami in Woerden voor het 17e Henkido judotoernooi. Door een meervoudige beenbreuk van organisator Henk Graafland, werd het toernooi verplaatst van een grote sporthal in Zegvelt, naar zijn nieuwe trainingslocatie in Woerden. De veel kleinere setting deed knus aan en zorgde ervoor dat veel judoka’s al snel wat minder wedstrijdspanning voelden.


De eerste ronde stonden er direct zes judoka’s op de mat uit Baarn.
Rick Wildeman deed voor het eerst mee aan het Henkido toernooi. Ondanks zijn gebrek aan wedstrijdervaring wist hij twee wedstrijden knap te winnen en pakte zo verdiend de tweede plaats.
Annabel Dirks moest even slikken toen ze zag dat ze in de poule zat met Florien. Deze partij ging dan ook verloren. De daaropvolgende wedstrijden waren allemaal een prooi voor de sterke Annabel. Ook zij ging met het zilver naar huis.
Florien van den Heuvel had al eens voor hetere vuren gestaan en dat was goed te zien. Ze had, op de partij tegen Annabel na, een relatief eenvoudige middag en werd dan ook terecht kampioen.
Ronan Hazeu pakte wederom de titel op het Henkido toernooi. In zijn weg naar het goud trof hij twee clubgenoten die het onderspit moesten delven. De eerste was Diesel, die erg ongelukkig ingedeeld was die dag. Ronan won deze partij op een houdgreep, waarna de grote tani-o-toshi-show begon. In de vier daarop volgende wedstrijden ging iedere tegenstander tegen de mat met deze sutemi.
David Kroesbergen kwam uit in diezelfde poule en won ook 2 partijen met tani-o-toshi. Ondanks een extra verlies partij en een nederlaag tegen Ronan kwam David op punten hoger uit dan zijn overige tegenstanders. Hierdoor ging David met het zilver aan de haal.
Diesel Tittel wist helaas geen enkele partij te winnen, maar kon toch terugkijken op een geslaagd toernooi. Als een van de jongste, lichtste en laagst gegradueerde in zijn poule, witte band met groene slip tegenover groene en blauwe banden, wist hij het zijn tegenstanders toch behoorlijk lastig te maken. Diesel werd 5e in zijn poule.

De tweede ronde stonden er drie judoka’s op de mat. Dion Kars had even de schrik te pakken toen hij besefte dat hij bij Stijn van Slooten in de poule zat. Een verschil van zes kilogram en een karrevracht aan wedstrijdervaring. Ondanks deze situatie stapte Dion iedere partij dapper de mat op om zijn beste judo te laten zien. Helaas wist hij geen enkele wedstrijd in winst om te zetten. Dion werd 4e dit toernooi.
Stijn van Slooten leek een makkelijke dag te krijgen en won zijn eerste twee partijen dan ook eenvoudig. De derde en laatste wedstrijd in zijn poule was een ware slijtageslag waarin hij helaas aan het kortste eind trok. Stijn ging, net als veel andere Baarnaars die dag, met het zilver naar huis.
Joris van de Heuvel beleefde een bijzonder toernooi. Na drie wedstrijden bleek dat er maar liefst drie judoka’s, waaronder Joris, op de eerste plaats waren geëindigd. Deze drie mochten nogmaals tegen elkaar in een sudden-death partij. De eerste score of straf leverde direct winst op. Joris verloor daarin van een tegenstander waarvan hij eerder gewonnen had en won van een tegenstander waarvan hij daarvoor verloren had. Enigszins confuus van alle ups en downs nam hij als een boer met kiespijn de zwaarbevochten tweede plaats in ontvangst.

Thijs van Slooten was de enige judoka namens Budofit in de derde ronde. Thijs had voor het eerst een klein beetje last van zenuwen, maar daarvan was weinig te merken. Met drie zeer solide overwinningen en slechts één nederlaag pakte hij terecht het zilver in zijn klasse.


De vierde en laatste ronde stonden er nog vier judoka’s op de mat uit Baarn.
Storm van de Hoef kwam om een beetje werken aan zijn zelfvertrouwen. Storm zat in een poule van zes(!) judoka’s en moest dus vijf partijen winnen voor de titel. Met de ene na de andere schitterende schouderworp op twee knieën leek hij daar als een trein op af te stevenen. Helaas was zijn laatste tegenstander net iets frisser en ging het goud met het kleinste score-verschil aan zijn neus voorbij. Storm pakte daarmee ook het zilver.
Jet van Geytenbeek, 63 kilogram, had dit toernooi letterlijk een paar zware tegenstanders. In de eerste partij trof ze direct de zwaarste dame uit haar poule met 77 kilogram. Jet knokte zich helemaal leeg maar kreeg geen beweging in deze dame en verloor de partij. De tweede partij was het gewicht geen issue en won Jet eenvoudig van een sterke tegenstander. Ook de derde wedstrijd was een prooi voor Jet waardoor ze met het zilver naar huis ging.
Mylan van Essen en Hannah Wildeman troffen elkaar in de poule op dezelfde mat als Storm. Hannah stond als een huis en wist haar tegenstanders stevig vast te zetten met haar pakking. Echter zorgde het gebrek aan goede aanvallen ervoor dat ze niet kon scoren. Hannah werd 4e in haar poule. Mylan deed in dezelfde poule wel zijn best om te scoren, maar vergat dat hij het balans verstoren nodig had om zijn tegenstander te gooien. Met twee stevige overnames om de oren pakte hij nog wel nipt de winst in zijn derde en laatste partij tegen Hannah. Mylan werd daarmee derde.

Met een oogst van twee gouden, acht zilveren en één bronzen medaille uit veertien deelnemers kan dit wederom een succesvol toernooi genoemd worden.