Goedraadtoernooi

Budofit op de mat in Bodegraven

Zaterdag 20 januari jl. stonden er 11 judoka’s uit Baarn op de tatami in Bodegraven, om deel te nemen aan de 10e editie van het Goederaadtoernooi.
Met maar liefst 900(!) deelnemers in alle categorieën bij elkaar opgeteld is dit met recht een groot toernooi te noemen.

De eerste ronde was het de beurt aan Jelmer Donselaar en Julius Krabbe. Beide judoka’s lopen niet over van de wedstrijdervaring, maar stonden lekker onbevangen te judoën. Jelmer wist ondanks zijn sterke inzet helaas alleen zijn laatste wedstrijd te winnen. Julius won zijn eerste partij prachtig en wist ook zijn vierde en laatste winnend af te sluiten. Trots ging hij met het brons naar huis.

Rond 10 uur stond Stijn van Slooten op de mat. Hij ging met een nieuwe tactiek de mat op en dat wierp zijn vruchten af. Enigszins in een soort spaarstand om op de juiste momenten toe te kunnen slaan wist hij zij eerste twee tegenstanders stevig te gooien. Na eveneens twee nederlagen volgde nog een terechte winstpartij op beslissing. Hiermee werd ook Stijn 3e.

Leander mocht een uurtje later starten en begon met een onnodig verlies in zijn eerste wedstrijd. De drie daaropvolgende partijen trok hij met speels gemak over de streep. Met name de laatste ippon, een prachtige o-soto-gari, was een plaatje. Leander ging daarmee aan de haal met het zilver.

Thijs van Slooten kreeg zaterdag een cursus geduld opbrengen. Bijna twee uur na zijn oorspronkelijke aanvangstijd mocht hij eindelijk de mat op voor zijn eerste wedstrijd. Zijn vierde en laatste wedstrijd stond nog eens anderhalf uur daarna op het programma. Gelukkig is Thijs met vlag en wimpel geslaagd voor de cursus, want hij won al zijn wedstrijden met een sterke houdgreep. Thijs werd, als enige van de club, kampioen in Bodegraven.

Florien v.d. Heuvel was behoorlijk zwaar ingedeeld en moest ondanks haar tomeloze inzet en felheid buigen voor alle drie haar tegenstanders. Florien werd vierde.
Ook Diesel Tittel kon geen potten breken in Bodegraven en hij ging na 3 verloren partijen zonder podiumplaats weer huiswaarts.

Rond drie uur stonden David Kroesbergen en Ronan Hazeu op de mat. Voor David was zijn laatste toernooi al enige tijd geleden, maar hij begon sterk. Ondanks een fel pakkingsgevecht en goede balansverstoringen verloor hij zijn eerste twee partijen. Zijn derde wedstrijd sloeg David toe en ook in zijn vierde wedstrijd was hij de bovenliggende partij. Een per ongeluk ingezette onreglementaire actie van David in deze wedstrijd leverde hem helaas diskwalificatie op. David werd door deze actie veroordeeld tot de laatste plaats, waardoor het brons aan zijn neus voorbij ging.
Ronan zijn eerste wedstrijd gaat de boeken in als een van zijn zwaarste ooit. Nadat er na 3 minuten niet was gescoord, waren er maar liefst 6 minuten(!) golden score voor nodig om de wedstrijd te beslissen. Ronan won, maar was compleet leeg gestreden. Zijn tegenstander was zelfs zo kapot dat hij zich terugtrok uit het toernooi. Ronan ging door, maar won hierna geen wedstrijd meer. Hij werd vierde.

Joris v.d. Heuvel is normaliter, net als zijn zus Florien, vaste prik op het podium. Helaas had Joris een baaldag. Desalniettemin stond hij uitstekend te judoën en moest hij wennen aan de weerstand als eerstejaars onder 15 jaar. Joris is weer een ervaring rijker, maar helaas niet in de prijzen.

Tot slot was het de beurt aan Mylan van Essen die, net als Joris, dit jaar een leeftijdscategorie opschuift. Mylan zijn debuut ‘onder 18’ verliep alles behalve vlekkeloos. Ondanks een serieuze, geconcentreerde aanpak, was Mylan niet bij machte om het zijn tegenstanders moeilijk te maken. Mylan werd laatste in zijn poule.