DK-15

Storm en David eenzame uitschieters op DK-15

Zaterdag 25 februari jl. stonden er namens Budofit een record aantal van 7 judoka’s op het distictskampioenschap (DK) onder 15 jaar. Het DK dient, vanaf deze leeftijd, als kwalificatietoernooi voor het NK.

Aangezien dames voor gaan, mochten zij het spits afbijten. Met Hannah Wildeman, Florien van den Heuvel en Annabel Dirks had Budofit 3 ijzers in het vuur.
Bij Hannah gaf de weging al stress, omdat ze moest worden omgepouled naar een hogere gewichtsklasse. Behalve de zwaardere categorie, heeft Hannah nog relatief weinig wedstrijdervaring op dit niveau. Met deze kennis in het achterhoofd stond haar dus een bijna onmogelijke opgave te wachten. Daarom wist ze ondanks haar keiharde inzet haar eerste twee wedstrijden niet te winnen. Op het DK betekend dat directe uitschakeling.
Florien van den Heuvel kwam naar Ede met een missie; een podiumplaats. Helaas trof ze in de eerste wedstrijd een tactisch sterke judoka. Het ging lang gelijk op, maar in de slotfase ging de wedstrijd toch verloren. In de herkansing trof een enigszins teleurgestelde Florien, een tegenstander die ze de laatste paar keren eenvoudig versloeg. Ditmaal was het, helaas, haar tegenstander die aan het langste eind trok. Hiermee was ook Florien uitgeschakeld.
Annabel Dirks wist dat dit het jaar was waarin ze vooral ervaring moest op doen op dit niveau. Als eerstejaars is elke overwinning meegenomen, maar is het vooral fijn om te weten waar je staat in verhouding met de regionale top. Annabel heeft geleerd dat ze sterk genoeg is, maar dat kracht alleen niet voldoende is. Haar eerste tegenstander wist haar op de grond te verslaan. In de herkansing trof ze opnieuw een gelouterde tegenstander die haar in de houdgreep wist te krijgen, waardoor ook het toernooi voor Annabel erop zat.De tweede ronde was het aan Mylan van Essen en David Kroesbergen. Mylan nam de zichtbaar gespannen David in de warming-up op sleeptouw, en gaf hem daarmee het vertrouwen wat hij nodig had. Als eerstejaars -15 begon David met een uitstekende overwinning op houdgreep. De tweede ronde ging helaas, ook op houdgreep, verloren. In de herkansingen begon David vervolgens met een nieuwe overwinning. Hij gooide zijn tegenstander met een keiharde, goed getimede, o-soto-gari. Ook de derde wedstrijd werd overduidelijk, en terecht, gewonnen. Hierdoor was David slechts 2 partijen verwijderd van brons en plaatsing voor het NK. Helaas belande hij, na een gelijk opgaande strijd, in de houdgreep. Hierdoor greep hij, ondanks 3 schitterende overwinningen, toch naast eremetaal.
Mylan, die in de warming-up nog zo scherp leek, had zichtbaar moeite met het lange wachten voordat zijn toernooi begon. Ondanks waarschuwingen van zijn coach, begon hij erg afwachtend aan zijn toernooi. Iets wat tegenstanders op dit niveau direct afstraffen. In de herkansing ontbrak opnieuw de absolute scherpte om de wedstrijd binnen te halen. Zijn tegenstander wist twee maal met waza-ari te scoren, waardoor ook zijn toernooi erop zat.

Tot slot mochten derdejaars Storm van de Hoef en Delano Smith hun kunsten vertonen. Delano Smith kondigde vooraf al aan niet erg scherp te zijn. Tot overmaat van ramp moest ook hij worden omgepouled naar de loodzware -60kg categorie. In de eerste wedstrijd werd Delano er even op gewezen dat je niet rustig aan een judowedstrijd kunt beginnen. Een ippon binnen 5 seconden veroordeelde hem meteen tot de herkansingen. In de herkansingen kwam hij, door eigen toedoen, in de houdgreep terecht. Hiermee zat zijn DK erop.
Storm trof in zijn categorie niet veel tegenstanders, maar wist dat hij zijn beste judo nodig had om hier een goede indruk achter te laten. Zijn eerste partij werd gewonnen met maar liefst 3 waza-ari’s. De ene na de andere schouderworp op twee knieën schudde hij uit zijn mouw. De tweede en tevens laatste wedstrijd ging een stuk moeizamer. Een vermoeid ogende Storm had moeite om het tempo van de eerste wedstrijd te evenaren. Hij kwam op grote achterstand (2 waza-ari’s) en wist dat hij alles op alles moest zetten in de laatste 30 seconden om nog iets te forceren. Hij scoorde met 4 goede pogingen slechts 1 waza-ari, waardoor hij tekort kwam voor het goud. Ondanks dat kan hij erg tevreden zijn met het zilver, maar nog meer met plaatsing voor het
NK -15!