Braziliaans Jiu-jitsu

Bij Sportschool Budofit is het mogelijk om Braziliaans jiu-jitsu te trainen. Deze vechtsport uit Brazilië wint in grote stappen aan populariteit in Nederland. Braziliaans jiu jitsu is een vechtsport die veel gelijkenis vertoont met het judo. Het komt daar uit voort maar heeft vervolgens een eigen evolutie doorgemaakt. Net zoals bij judo of traditioneel jiu jitsu maakt Braziliaans jiu jitsu gebruik van de kracht van de tegenstander. De nadruk bij Braziliaans jiu jitsu ligt echter op het grondwerk (ne waza). Het doel is een dominante positie te verkrijgen en ervoor te zorgen de tegenstander zo snel mogelijk tot overgave te dwingen. Dat kan door middel van een verwurging of arm-, pols- of beenklem.

Sport

Braziliaans jiu jitsu, zoals wij het beoefenen, is vooral een sport met alle elementen die je daarbij mag verwachten. Gezelligheid, veiligheid en sportiviteit vinden wij zeer belangrijk. Bij ons trainen zowel recreatieve als wedstrijdgerichte jiu jitsuka’s. Sportieve ‘oefenwedstrijdjes’, ook wel ‘live sparring’ of ‘rollen’ genoemd, en vaak herhalen van basisoefeningen, het ‘drillen’, vormen een belangrijk deel van de training. Braziliaans jiu jitsu legt de nadruk op de aanval en verdediging op de grond en is daardoor uitermate geschikt als zelfverdediging voor vrouwen.

Video 1
Registratie van 'live sparring' of 'rollen', sportieve oefenwedstrijdjes waarin de geleerde technieken kunnen 
worden uitgepropeerd

Training

De training begint met een warming up. Het doel van de warming-up is het op gang brengen van het cardiovasculair systeem en het opwarmen van de spieren. Daarnaast oefenen we tijdens de warming-up specifieke bewegingsvormen die binnen het Braziliaans jiu jitsu veel voorkomen. Het technische gedeelte dat daarop volgt is bedoeld om nieuwe technieken aan te leren of bekende techniek te verfijnen. Het is belangrijker om 10 technieken 100% te beheersen, dan 100 technieken 10%. De les wordt afgesloten om ‘live sparring’ of ‘rollen’ om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Video 2 
Time lapse registratie van een typische BJJ training

Meetrainen

Benieuwd naar deze prachtige vechtsport? Of wil je je grondwerk verbeteren voor je judo of MMA? Kom dan een keer meedoen en laat je verbazen over de eindeloze grondtechnieken van het Braziliaans jiu jitsu! We trainen iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 11:30. Heb je nog geen Braziliaans jiu jitsu pak? Geen probleem, het is mogelijk om een pak te lenen bij een proefles.

Bekijk het rooster